Des de 1911 fins l’actualitat

Més de 100 anys transformant els ingredients més bàsics en l’aliment més consumit del món

La Forneria va néixer com un negoci familiar i, més de 100 anys més tard, ens segueixen definint la dedicació i passió pel món de la fleca. L’art de fer pa és un dels oficis més antics de la història de la humanitat. Sabent que el pa és l’aliment més consumit al món, la missió de La Forneria és respectar les tradicions, deixant un important espai també per a la innovació. Coneixes la història del nostre forn?

Rosita i Neus al taulell del forn La Forneria

La Rosa i la Neus, filla i néta de la Caterina, al mostrador del forn

L’any 1911, Caterina Pujol Bonet obre un forn de pa a Barcelona amb l’ajuda de la seva familia d’oncles forners del Poblesec. Aconsegueix dur endavant el negoci, acompanyada del seu marit, fins que amb l’inici de la Guerra Civil Espanyola, li treuen la propietat de La Forneria. Des d’aleshores, serà la seva filla Rosa Traveset Pujol qui continuarà amb el negoci, de la mà de la Neus Oliveros Traveset, la seva filla.

La primera fleca de La Forneria es va crear al barri del Raval gràcies als esforços de Caterina Pujol Bonet

Així és com comencen a entrar noves generacions al negoci familiar. L’any 1947, Rosa Traveset Pujol (1912-1998), la filla de la Caterina, comença a prendre més responsabilitats al forn fins a convertir-se en la nova propietària l’any 1949. També es comença a incorporar la seva filla, la Neus Oliveros Traveset (1934-2017).

El negoci de l'àvia Caterina passa a mans de la seva filla, la Rosa. I finalment és la Neus qui se n'encarregarà.

En aquest moment és quan s’incorpora al negoci el Josep Gonzalez Gómez (1933-2003), el marit de la Neus. És l’any 1953 i la fleca familiar segueix expandint les seves fronteres, obrint un nou forn de barri a Trinitat Nova.

La Neus tallant el pa al 1953

La Neus i el seu marit, en Josep Gonzalez Gómez

El creixement de la fleca fundada per la Caterina permet renovar el forn de l’obrador. Així és com passen d’un forn fix a un forn de llenya giratori, que era una gran innovació en aquella època. Estem a l’any 1958.

Comença l'expansió de La Forneria

Gràcies a la construcció massiva d’habitatges al Besòs, l’any 1961 la Neus i el Josep van aconseguir la llicència per obrir un nou forn de pa que abastís tot el nou barri del Besòs, i una segona per al Camp de la Bota (un barri de barraques que ja no existeix en l’actualitat).

Els propers anys marcaran el camí que seguiran també les noves generacions. S’inauguren les noves fleques i La Forneria comença a fer les seves primeres grans aparicions en premsa. A més, és al voltant de l’any 1971 quan el Josep, el fill gran de la Neus i el Josep, comença a introduir-se al negoci i a formar-se en l’ofici del pa.

I és que aquest sempre ha estat un punt importantíssim per a la família. Tots participaven constantment en cursos, formacions, assistien a fires i esdeveniments del sector per tal d’estar sempre al dia de qualsevol novetat.

Així és com aconsegueixen obrir fins a 4 nous locals a partir l’any 1975, totes per la zona del Besòs.

Si notes l’olor del pa acabat de fer… Aixeca la mirada, t’esperem a dins!

La dècada dels 80 va ser crucial per a La Forneria. El Josep Gonzalez Gómez es va convertir en el Vicepresident del Gremi de Flequers de Barcelona l’any 1981.

I entre aquest any i el 1988, adquireixen diversos nous locals al barri de Sarrià i Sant Gervasi.

Josep Gonzalez Oliveros, fill de la Neus i el Josep

Neus Oliveros rep la Insígnia d’Or del Gremi de Flequers de Barcelona

L’any 1993 marca una altra fita important dins del negoci. S’obre el primer forn amb zona de cafeteria i taules, concretament el del C/ Ganduxer 44.

L’any 1994 també és un any de canvis per a La Forneria. S’aposta per una nova via de negoci obrint una xarcuteria /cafeteria al C/ Doctor Carulla 46.

L’any 1995, en Josep Gonzalez Gómez obté el títol de Mestre Artesà Forner de mans del Conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya.

L’any 1996, la Neus també veu recompensats els seus esforços i rep així la Insígnia d’Or del Gremi de Flequers de Barcelona.

L’any 1997 ja són 8 el total de fleques en actiu a la zona de Sarrià – Sant Gervasi. Així és com l’any 1988 es posa fi a l’etapa de La Forneria al barri del Besòs.

No és fins l’any 2007 que s’aposta per una nova branca del negoci: el catering. És una de les parts del negoci que més ha crescut en els darrers anys.

Arriba la 5ª generació: el rebesnet de la Caterina Pujol

El 2008, La Forneria aterra al barri de Les Corts amb dues botigues.

És en aquesta primera dècada dels anys 2000 que entra la cinquena generació al negoci familiar. En concret, és l’any 2010 que s’integra a La Forneria en Pau Gonzalez Fuxet, el fill del Josep Gonzalez Oliveros.

A finals de 2015, s’inicia una etapa de renovació de la imatge de La Forneria sense oblidar les tradicions que ens han permès arribar fins aquí. Una imatge renovada que afectarà tant als locals i cafeteries, com a la imatge corporativa en sí.

Pau Gonzalez Fuxet, el besnét de la Neus i el Josep

L’obrador

Un obrador tradicional ple d’enamorats per l’ofici Amassem el pa com s’ha fet tota la vida.